Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.10.2007 10:25 - Професия спекулант – един нормален работен ден
Автор: man4o Категория: Бизнес   
Прочетен: 2824 Коментари: 0 Гласове:
0



Мнозина вероятно си мислят, че да си спекулант на БФБ-София означава да имаш много свободно време. Много от спекулантите обаче гледат на инвестирането като работа на пълен работен ден.

Репортер на Investor.bg прекара един ден с един от най-големите и активни спекуланти сред физическите лица.

Работният ден започва в 8:00 сутринта със събиране на информация и концентрация преди близо 4-часовото активно следене на борсовата търговия.

Времето до 9:00 ч. се уплътнява с прочит на основните информационни източници в интерент за свежа информация от вчерашния ден, новинарски сайтове, специализирани форуми като този на Investor.bg, сайтовете на институциите БФБ-София и Комисията за финансов надзор.

В 9:00 БФБ-София отваря за въвеждане на оферти, до началото на търговията остават 30 минути. Благодарение на системата за интернет въвеждане на поръчки COBOS всичко става доста по-бързо отпреди няколко години.

Прилагат се различни стратегии към предвидените десетки оферти за въвеждане. При интерес към по-неликвидните компании, които по една или друга причина са във фокуса на спекуланта, е възможно да се действа и по следния начин: ако по въпросната позиция не е имало сделки в продължение на 20 дни могат да се въвеждат оферти и над ценовото ограничение, с което се цели заявяване на най-висока оферта купува и сключване на исканата сделка. Естествено се прави и преценката коя е цената, която си заслужава да бъде платена за тази компания. Идеята на спекуланта е да „надцака“ останалите играчи на пазара, ако евентуално някой от тях също прояви интерес към позицията или се появят дълго чаканите продавачи. Тези „надскачащи“ ограничението оферти са с валидност един ден за разлика от офертите „валидни до отмяна”, които важат 14 работни дни. При все по-нарастващата конкуренция на БФБ-София спекулантът обмисля все по-внимателно следващия си ход, така че да постигне гонените цели. 

 

Постоянно се следи и за излизането на нови отчети за резултатите на търгуваните компании, откъдето може да изскочи информация, която да повлияе върху цената на акциите.

Всички отчети, по-интересни новини и коментари се записват.

Краят на борсовата сесия не означава и край на „работния ден“ на спекуланта. След кратка почивка той отново посвещава времето си на грижа за направените и бъдещите борсови инвестиции. Отчетите и новините минават детайлен преглед, въвеждат се промени в таблицата с поръчките, преглеждат се последните новини. Отделя се време за оптимизиране на инвестиционната стратегия.

На следващия ден процесът се повтаря. 

 

 Материалът не представлява препоръка за инвестиционни решения. 

Вижте всички статии от категория Обучение

Така професионалният инвеститор в борсови активи ангажира по-голямата част от деня си – в усилие да добави в портфейла си онези компании, които според него ще му донесат най-висока доходност, но също и да ги запази. Защото нерядко се случва и да се излезе от дадена позиция, която се движи във възходяща посока, вместо да се изчака развитието на пълния й потенциал и съответно – постигането на по-голяма възвръщаемост. 

Разбира се, има и инвеститори с пасивна стратегия (т. нар. buy and hold - “купи и дръж”). Тя изисква значително по-малко време, но спекулантите, активно търсещи печалба чрез много оферти, освен че имат голяма роля за повишаване на ликвидността и атрактивността на борсовата търговия, разполагат и с възможност за по-агресивно прибиране на печалби и по-висока доходност. Възможни са и загуби. И в двата случая. Рискът остава да прецени сам за себе си всеки отделен играч.     

По други позиции пък се въвеждат оферти в дълбочина – много по-ниски от текущите пазарни нива. Обикновено се поставят на нива, по-ниски с 10-20% от сключваните в момента сделки. Тук целта е да се „хване“ някое „изсипване“ до изгодни ценови равнища или заставане на пътя на някоя сделка при ниски цени, покрай която и конкретният спекулант купува част от акциите. Често веднага след „изсипването“ цената се връща на старите си нива в рамките на няколко дни и е възможно да се реализира 10-20% доход.

Естествено голяма част от офертите се въвеждат и на близки до текущите нива, при които има най-голям шанс за сключване на сделка, тъй като спекулантът е решил, че трябва да има в портфейла си тези акции.

Спекулантът задължително преглежда и всички оферти, които са въвеждани в последните няколко дни. Преценява дали трябва да останат, или да бъдат премахнати.  

В 9:30 търговията започва и на екрана в реално време се нижат средно по 8 сделки в минута или над 1600 за три часа и половина активна търговия. За професионалния спекулант е важно да наблюдава цялата динамика не само на сделките, но и на въвежданите оферти купува и продава, да се запознава с новините в сайта на борсата и с тези на другите информационни канали.  




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

Спечели и ти от своя блог!
Архив